• HANS BLANKENDAAL

    HLB | Header | Werken-bij

IK BEN IN 1990 BEGONNEN ALS FISCALIST. WAT VEEL BELANGRIJKER IS, IS DAT IK GELUKKIG GETROUWD BEN MET 3 KINDEREN.

Hans, kun jij ons eens vertellen wie je bent en wat je binnen HLB Amsterdam precies doet? 

Natuurlijk, ik ben Hans Blankendaal, inmiddels 58 jaar, gelukkig getrouwd en vader van 3 – inmiddels volwassen – kinderen. Ik ben sinds 2014 als fiscale vennoot werkzaam bij HLB Amsterdam, destijds samen opgestart met mijn accountant vennoot Hans Barneveld.

Ik ben mijn fiscale carrière begonnen bij een tweetal BIG4 kantoren. Na 8 jaar ben ik met een aantal collega’s zelf een kantoor begonnen met zo’n 25 medewerkers. Dit kantoor – dat zich primair richtte op de samenstelpraktijk – is in 2006 onderdeel geworden van het HLB Netwerk, teneinde te kunnen blijven voldoen aan de steeds strenger wordende wet- en regelgeving t.a.v. de controlepraktijk.

Waarom heb je gekozen voor een fiscale studie en carrière? 

In de tijd dat ik een studiekeuze moest maken, had ik twee hobby’s: sporten en lezen. Helaas was mijn sporttalent (ruim) onvoldoende om mijn brood mee te verdienen. Daarom koos ik voor een studie met veel begrijpend leeswerk: rechten. Na 1 jaar koos ik voor de specialisatie fiscaal recht, een combinatie van heel veel lezen en cijfers (op de middelbare school kon ik leuk mee met het vak bedrijfseconomie 2).

De studie en het werk hebben mij nooit teleurgesteld. Ik vind het na meer dan 30 jaar nog steeds leuk, interessant en boeiend om met collega’s en klanten te spreken over iets waar iedere Nederlander dagelijks mee te maken heeft en een mening over heeft: belastingen.

Het leuke aan het fiscale werk vind ik de variatie van werkzaamheden. Zo ben je aan het puzzelen met een complex fiscaal-juridische vraagstuk, zo ben je betrokken bij vrij basic compliance werkzaamheden.

Het leukste aan het werk vind ik evenwel het werken met jongere collega’s (hetgeen vanzelf gaat naarmate je ouder wordt). Ik hoop dat ik hen iets kan bijbrengen, maar zeker is dat ik dagelijks iets van hen leer, niet alleen vakinhoudelijk, maar ook in het omgaan met mensen en klanten.

Vanwaar de keuze voor jezelf te beginnen? 

Bij de grote kantoren lag en ligt de focus op de grotere bedrijven. Dit betekent dat je in eerste instantie communiceert met de financieel directeur of iemand van zijn/haar afdeling. De eigenaren van het bedrijf zie of spreek je niet of nauwelijks. Dat is zeker niet minder, maar wel anders communiceren. Ik vind het leuk om met de eigenaren aan tafel te zitten. Dat is de reden geweest dat ik meer voor de MKB kant gekozen heb.

” Als ik terugkijk, had ik soms best wel andere keuzes kunnen of moeten maken. Dan is er spijt achteraf; dat is niet erg. Ook teleurstellingen vormen je als mens. Ik ben bevoorrecht dat ik veel heb mogen leren zonder groot aantal teleurstellingen. Voor u zit een gelukkig mens.”

Waar zie jij zelf een verschil tussen een MKB-kantoor en de BIG4? 

Ik ben van mening dat bij een kantoor als HLB Amsterdam de mens echt centraal staat. En met “de mens” bedoel ik dan onze medewerkers en onze klanten. Onze focus is niet zo zeer gericht op steeds maar meer omzet te halen. Voor ons als vennoten staat voorop dat wij streven naar medewerkers die het hier naar hun zin hebben en om die reden loyaal zijn. Ik denk oprecht dat wij een leuk en prettig kantoor hebben. Wij prijzen ons gelukkig met het feit dat we goede mensen voor ons hebben werken en we proberen het beste uit al onze collega’s te halen, door hen te stimuleren zichzelf te blijven ontwikkelen. Dat doen we al vanaf dag 1 dat je hier begint; je hebt direct persoonlijk contact met de klant. Dat is even wennen, maar daar leer je van en dat vinden wij belangrijk.

En hoe ziet je dag eruit Hans? 

Ik ben voor een groot deel vakinhoudelijk bezig ben. Ook omdat ik dat echt enorm leuk vind. Ik focus mij geheel op de fiscale praktijk, het adviseren en ondersteunen van klanten en collega’s.

Qua kantoor hebben wij een vrij platte organisatie waarbij we ons best doen elkaar zoveel mogelijk te ondersteunen waar mogelijk. We hebben wekelijks vaktechnisch overleg. In dit overleg bespreken we actuele casussen om van elkaar te leren en op de hoogte te zijn wat er speelt bij onze klanten.

Hoe is het om partner te zijn? 

Ik denk dat het plat gezegd leuk is om partner te zijn. Het schept uiteraard ook verwachtingen. Ik ben van mening dat je als partner goed moet zijn in je vak, zodat je je collega’s uit kunt blijven dagen. Tuurlijk, je bent eindverantwoordelijk, maar hier bij HLB Amsterdam doen we het écht als team.

Voorwaarden

Privacybeleid

KVK 18232803

BTW NL83028020282

© Copyright - Werken bij HLB