• NICK VENHUIZEN

    HLB | Header | Werken-bij

NAAST CONTROLELEIDER IS NICK OOK DOCENT FINANCE & IT AAN DE HANZEHOGESCHOOL

Mij werd de volgende vraag gesteld: ‘Wat wil jij later worden?’ Wanneer je jong bent heb je geen enkel benul van welke beroepen er allemaal zijn. Wat ik wel wist, was dat ik iets met cijfers wilde en economie interessant vond. Ook wilde ik graag met mensen werken. Na de voorlichting van een Accountant op de middelbare school wist ik het! Ik wilde accountant worden. Het verhaal van de betreffende accountant trok mij direct aan. Ik was toen een jaar of 14. Nu, jaren later, werk ik voor HLB Nannen Accountants en Adviseurs in de controlepraktijk. Ik zal mijzelf eerst even kort introduceren: ik ben Nick Venhuizen, 28 jaar en woonachtig in Groningen. Ik ben mijn carrière gestart bij EY en heb recent mijn overstap gemaakt naar HLB Nannen Accountants en Adviseurs.

Loopbaan tot RA via HLB Nannen

Na de havo ben ik gaan studeren aan de Hanzehogeschool te Groningen, opleiding Accountancy. Een zeer leerzame tijd, maar na het behalen van mijn Bachelor wilde ik toch graag doorstuderen. Daarom startte ik met de Master bij de buren aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) om uiteindelijk in deeltijd mijn postmaster af te ronden, eveneens aan dezelfde universiteit. In mijn optiek een mooie combinatie door aan de Hanzehogeschool hands-on in de stof te duiken en aan de RuG meer de theoretische benadering toe te passen. Hierdoor leer je denken vanuit de theorie, maar ben je niet bang om aan de slag te gaan. Theoretisch ben ik momenteel klaar en ben ik aan de slag met mijn praktijkstage. Om mij heen zie ik diverse mensen stoppen voordat zij hun titel hebben behaald. Dit vind ik zonde van de inspanningen die zij al hebben verricht en daarmee een gemiste kans. Door registeraccountant te worden in de openbare praktijk toon je aan dat je vele klanten hebt bediend en daarmee in veel keukens hebt kunnen en mogen kijken. Je hebt veel kennis opgedaan en het laat zien dat je over doorzettingsvermogen beschikt (het is toch een lange weg. Laten we eerlijk zijn). Ongeacht of je actief blijft in de openbare praktijk of dat je op termijn overstapt naar het bedrijfsleven, kent de titel meerwaarde. Tevens heb je door je titel altijd de mogelijkheid om weer terug te keren in het accountants vak.

Naast Controleleider ben je ook nog docent aan de HanzeHogeschool

Ik vind het leuk om mensen te begeleiden en nieuwe dingen te leren. Dit komt bij uitstek terug in mijn werkzaamheden als docent. Daarnaast merk je dat studenten getriggerd raken door verhalen en voorbeelden uit de praktijk en hierdoor sneller de lesstof opnemen. Het is leuk om hier een bijdrage aan te kunnen leveren vanuit de combifunctie.

HLB Nannen Accountants en Adviseurs

Per september 2020 werk ik als controleleider bij HLB Nannen. HLB Nannen kent een tweetal vestigingen: Emmen en Groningen. Zij maken onderdeel uit van een Internationaal samenwerkingsverband, waarvan in Nederland in totaal 5 HLB kantoren (met meerdere vestigingen) zijn aangesloten. Dit zorgt er mede voor dat wij een wereldwijde dekking kennen en vanuit de regionale kantoren in Emmen en Groningen internationale klanten bedienen. Tezamen met een groep van jonge collega’s bedienen wij klanten in het kader van het samenstellen van jaarrekeningen, het controleren van jaarrekeningen, het adviseren van klanten inzake financiële aangelegenheden en staat er een team van enthousiaste fiscalisten klaar om klanten te helpen met fiscale vraagstukken.

Mijn overstap van een big 4 kantoor naar HLB Nannen is goed verlopen. Uiteraard zijn er verschillen; zo heb je bij de big 4 een grote afdeling vaktechniek achter je staan die allerlei regelingen voor je uitzoekt, terwijl je nu veel meer zelf zaken aan het uitzoeken bent inzake verslaggeving en controle standaarden. Dit maakt het werk voor mij leuker, gezien je meer de theorie moet onderzoeken en een standpunt moet innemen.

Daarnaast bedien ik binnen HLB Nannen MKB-klanten, waar ik voorheen OOB-klanten bediende. Het grote verschil hierbij is dat de OOB-accountant echt als controleur wordt gezien, terwijl de MKB-accountant eveneens de controleur is, maar ook als sparringpartner en als vraagbaak fungeert. Hierdoor komt de natuurlijke adviesfunctie meer tot zijn recht. Naast mijn werkzaamheden in de controlepraktijk wil ik mij ook graag verder ontwikkelen op andere vlakken. Door de hoge werkdruk is daar binnen de big 4 weinig ruimte voor. Dit is binnen HLB Nannen anders en erkent men dat het ontwikkelen op andere vlakken uiteindelijk ook kan bijdragen aan het werk als accountant. Zo ben ik sinds een jaar actief als docent aan de Hanzehogeschool in Finance & IT. Op deze manier ontwikkel ik nieuwe vaardigheden en doe ik nieuwe kennis op, wat ik uiteindelijk weer in de praktijk toepas.

In meerdere mate in de theorie duiken en het naast de ondernemer staan is hetgeen wat mij erg aanspreekt in mijn nieuwe werkzaamheden. In de komende 5 jaar zou ik mij graag verder ontwikkelen in de advisering van klanten en hoop ik mijn RA titel te mogen behalen.

OOK AAN DE SLAG BIJ HLB NET ALS NICK?

Voorwaarden

Privacybeleid

KVK 18232803

BTW NL83028020282

© Copyright - Werken bij HLB